Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Marynowana papryka

Marynowana papryka

60 min 25 min Łatwe 25 sztuk

Zastanawiasz się, co zrobić z papryką? Upiecz je, włóż do słoików z czosnkiem i cebulą, zalej oliwą, a potem ciesz się nimi przy każdej okazji. Zawsze znajdzie się jakiś odpowiedni.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

0 kcal 0g białek 0g tłuszczów 0g węglowodanów

Składniki

czerwona-papryka, olej-slonecznikowy, czosnek, cebula, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Paprykę umieść na blasze pokrytej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz* przez 25 minut, aż sczernieją. Po upieczeniu od razu wrzuć papryki do woreczka foliowego albo owiń folią spożywczą i na chwilę odłóż.

Usuń folię, na chwilę pozostaw papryki do ostygnięcia, a następnie za pomocą łyżki lub ręcznie obierz je ze sczerniałej skórki, usuń gniazda nasienne i ogonki. Oczyszczoną paprykę odstaw. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w ósemki.

Przygotuj pięciolitrowy wyparzony słój. W słoju układaj warstwami paprykę, czosnek, cebulę, sól i pieprz. Następnie zalej je 600 ml oleju i szczelnie zamknij. Paprykę marynuj przez co najmniej 1 tydzień.

Papryki są doskonałe jako imprezowa przekąska, jako dodatek do aromatycznych serów, do sałatki albo jako składnik pasty do chleba.

* Latem paprykę najlepiej opiec na grillu.

Nasza rada

Oleju z marynaty nie wylewaj! Wykorzystaj go jako dressing do sałatki albo do smażenia.