Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Mleko owsiane – przepis podstawowy

Mleko owsiane – przepis podstawowy

26 min 1 min Łatwe 5 porcje

Mleko owsiane to roślinny zamiennik tradycyjnego mleka. Docenią je choćby osoby uczulone na laktozę. Domowe mleko roślinne obfituje w węglowodany, białka, błonnik, zdrowe tłuszcze, wapń oraz witaminy B i D.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

89 kcal 3g białek 2g tłuszczów 14g węglowodanów

Składniki

platki-owsiane, woda, sol

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalej 200 ml wrzątku, dodaj szczyptę soli i odstaw na 15 minut.

Odcedź. Odcedzoną wodę wylej.

Płatki umieść w wysokoobrotowym blenderze kielichowym, dodaj ok. 1 litr świeżej wody i blenduj przez 1,5–2 minuty, aż do uzyskania płynu bez grudek.

Po dokładnym zblendowaniu przelej mleko do słoika.

Przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 3–4 dni.

Nasza rada

Jeżeli chcesz uzyskać całkowicie klarowne mleko, wystarczy dwa lub trzy razy przecedzić je przez płócienną ściereczkę.