Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Muffiny marchewkowe z polewą jogurtową
Dodaj do ulubionych

Muffiny marchewkowe z polewą jogurtową

45 min 25 min Łatwe 12 sztuk

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

255 kcal 6g białek 15g tłuszczów 25g węglowodanów

Składniki

marchewka, jablko, banan, jajko, olej-kokosowy, miod, maka-orkiszowa, mleko, domowy-proszek-do-pieczenia, soda-oczyszczona, cynamon, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

W blenderze umieść obrane i pokrojone: marchewkę, jabłko i banana, jajko, a także olej kokosowy i miód. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Masę umieść w dużej misce. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj mleko, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj.

Ciasto wlej do dwunastu foremek na muffiny i włóż do piekarnika. Piecz 25 minut w temperaturze 170–180°C.

W międzyczasie wymieszaj jogurt, miód i nasiona chia. Upieczone muffiny pozostaw do ostygnięcia. Każdego muffinka polej polewą jogurtową i udekoruj jagodami goji.

Nasza rada

Do ciasta na muffiny (przed upieczeniem) możesz dodać 100 g suszonej żurawiny.