Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Dodaj do ulubionych

Naleśniki z mąki kukurydzianej

80 min 60 min Łatwe 10 sztuk

Oto naleśniki, które nie zawierają glutenu ani laktozy. Serio?! Tak! Składniki są wprawdzie trochę bardziej wyrafinowane niż w przypadku zwykłych naleśników, ale warto się wysilić. Są lekkostrawne, puszyste, sycące, ale nie ciężkie. Idealne na podwieczorek lub leniwy niedzielny brunch.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

120 kcal 4g białek 4g tłuszczów 19g węglowodanów

Składniki

mleko-ryzowe, jajko, maka-ryzowa, maka-kukurydziana, stewia, olej-kokosowy, sol

Sposób przygotowania

Ubij w mleku jajka i białka.

Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli.

Dodaj do jajek suche składniki.

Dosłodź do smaku stewią i odstaw na 10 minut.

Rozgrzej na patelni olej kokosowy i wlewaj na nią porcje ciasta.

Smaż naleśniki na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony, aż pojawią się pęcherzyki.

Podawaj z owocami, twarogiem lub domowym dżemem.