Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Pasta drożdżowa do chleba

Pasta drożdżowa do chleba

11 min 6 min Łatwe 4 porcje

Pasta drożdżowa nie jest wprawdzie modna ani popularna, ale nie daj się zwieść pozorom! Jest nie tylko smaczna, ale również zawiera mnóstwo witaminy B. No i zawsze fajnie spróbować czegoś nowego!

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

190 kcal 12g białek 14g tłuszczów 4g węglowodanów

Składniki

jajko, maslo, oliwa-z-oliwek, cebula, swieze-drozdze, mleko, sol, pieprz

Sposób przygotowania

W niewielkim naczyniu ubij na pianę jajka, sól i pieprz.

Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć na gorący tłuszcz drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 1–2 minuty.

Następnie wrzuć pokruszone drożdże, dolej mleko i mieszaj, dopóki drożdże się nie rozpuszczą (ok. 1–2 minuty).

Wlej na patelnię ubite jajka, zmniejsz ogień i mieszaj przez 2 minuty. Pasta powinna mieć konsystencję delikatnej jajecznicy.

Podawaj z pieczywem, jeszcze ciepłą.