Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pasta z sardynek
Dodaj do ulubionych

Pasta z sardynek

20 min 10 min Łatwe 6 porcje

Dziś obejdzie się bez eksperymentów, stawiamy na sprawdzoną klasykę: sardynki, twaróg, jajka, dymka i sok z cytryny w kilka chwil zamienisz w smaczną pastę do pieczywa.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

187 kcal 22g białek 10g tłuszczów 2g węglowodanów

Składniki

jajko, dymka, twarog, sardynki, sok-z-cytryny, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Jajka włóż do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i ugotuj je na twardo (8–10 minut na średnim ogniu). Ugotowane jajka pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz.

Dymkę oczyść i posiekaj. Jajka pokrój w kostkę.

Dymkę, twaróg, odcedzone sardynki i sok z cytryny umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Wymieszaj pastę z pokrojonymi jajkami i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Przechowuj w lodówce (w szczelnie zamkniętym naczyniu) i spożyj w ciągu 1 dnia.

Nasza rada

Udekoruj pastę plasterkami dymki.