Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Pieczona dynia z fetą i sezamem

Pieczona dynia z fetą i sezamem

50 min 25 min Łatwe 2 porcje

Jako dodatek lub lekką kolację można podać tę prostą, ale bardzo smaczną sałatkę z pieczoną dynią i fetą.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

390 kcal 8g białek 25g tłuszczów 37g węglowodanów

Składniki

dynia-maslowa, oliwa-z-oliwek, miod, ocet-balsamiczny, feta, sezam, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Dynię obierz, przepołów i pokrój w plastry. Plastry ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i umieść na 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170–180°C.

Upieczone plastry dyni skrop miodem, octem balsamicznym i dopraw do smaku solą i pieprzem. Plastry podziel na 2 porcje, posyp pokruszoną fetą i sezamem.

Nasza rada

Udekoruj dynię pestkami granatu i rukolą.