Brokuły mają u nas zielone światło przez cały rok, nie tylko wiosną i jesienią, kiedy są jednymi z niewielu dostępnych zielonych warzyw. Uwielbiamy je we wszystkich wersjach i połączeniach. Dziś mamy dla Ciebie przepis na kotleciki z brokułów, które idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy.
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
365 kcal
23g białek
14g tłuszczów
35g węglowodanów
Składniki
- 500 g brokułów (ugotuj)
- 200 g surowych ziemniaków (typ B)
- 50 g parmezanu
- 100 g sera eydam (20% tłuszczu)
- 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1× jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 g świeżej natki pietruszki (drobno posiekaj)
- ½ lyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ lyzeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz