Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pieczone kotleciki z brokułów
Dodaj do ulubionych

Pieczone kotleciki z brokułów

53 min 33 min Łatwe 4 porcje

Brokuły mają u nas zielone światło przez cały rok, nie tylko wiosną i jesienią, kiedy są jednymi z niewielu dostępnych zielonych warzyw. Uwielbiamy je we wszystkich wersjach i połączeniach. Dziś mamy dla Ciebie przepis na kotleciki z brokułów, które idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

365 kcal 23g białek 14g tłuszczów 35g węglowodanów

Składniki

brokuly, ziemniaki, parmezan, ser-zolty, maka-orkiszowa, skrobia-ziemniaczana, jajko, oliwa-z-oliwek, natka-pietruszki, galka-muszkatolowa, kminek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180–185°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.

Ugotowane brokuły zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, parmezan i żółty ser utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę orkiszową, skrobię ziemniaczaną, jajka, 2 łyżki oliwy, drobno posiekaną pietruszkę, mieloną gałkę muszkatołową, mielony kminek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Formuj z masy kotleciki o średnicy 7 cm i grubości ok. 2 cm. Ułóż je na przygotowanej blasze.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 30–33 minuty w temperaturze 180–185°C.

Gotowe kotleciki podziel na porcje i podawaj.