Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pieczony kalafior w sosie tahini
Dodaj do ulubionych

Pieczony kalafior w sosie tahini

50 min 35 min Łatwe 4 porcje

Kalafiora można przyrządzić na setki sposobów. Nasza propozycja: pieczony kalafior z sosem tahini, który jest bombą witaminową.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

354 kcal 14g białek 27g tłuszczów 12g węglowodanów

Składniki

kalafior, oliwa-z-oliwek, tahini, czosnek, limonka, twarog, orzechy-laskowe, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę pokryj papierem do pieczenia.

Kalafiora podziel na różyczki i umyj.

Ułóż kalafiora na blasze, dopraw solą, pieprzem i oliwą.

Umieść w piekarniku i piecz w temperaturze 190–200°C przez 30-35 minut.

W międzyczasie przygotuj sos. Do salaterki wlej tahini, dodaj czosnek, sok z limonki i twaróg. Dopraw do smaku solą i pieprzem albo dodaj trochę wody, aby uzyskać lepszą konsystencję. Dokładnie wymieszaj.

Upieczonego kalafiora posyp słonecznikiem i podawaj z sosem tahini.

Nasza rada

Kalafiora możesz udekorować kilkoma listkami świeżej natki pietruszki.