Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

45 min 20 min Łatwe 4 porcje

Kurczak inaczej: w sosie pomidorowym, z mozzarellą i bazylią. W Twoim domu będzie pięknie pachnieć, a Ty zjesz coś lekkiego, ale pożywnego.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

468 kcal 36g białek 16g tłuszczów 48g węglowodanów

Składniki

makaron-pelnoziarnisty, mieso-z-kurczaka, szczypiorek, mozzarella, olej-rzepakowy, cebula, czosnek, pomidory, bazylia, sol, pieprz, woda

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron lub ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Oprósz mięso solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej piersi zw kurczaka (w całości), przez 3 minuty z jednej i 4 minuty z drugiej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.

Pozostaw patelnię na ogniu, zmniejsz go i podsmaż na tłuszczu z mięsa cebulę i czosnek (wystarczą 2 minuty). Następnie zwiększ ogień i dodaj przecier. Wymieszaj i wlej pomidory z puszki.

Wsyp bazylię i posiekany szczypiorek. Duś przez 5 minut na średnim ogniu.

Jeżeli sos pomidorowy się przypala, podlej go odrobiną wody.

Przełóż na patelnię podpieczone mięso i podlej je sosem pomidorowym.

Obsyp lub obłóż mozzarellą, przykryj pokrywką i duś jeszcze przez 3–4 minuty na średnim ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Podawaj z gotowanym makaronem lub ryżem.