Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pikantny gulasz z kurczaka

Pikantny gulasz z kurczaka

29 min 14 min Łatwe 4 porcje

Masz ochotę na coś ostrzejszego, co pobudzi Twoje kubki smakowe? Spróbuj pikantnego gulaszu z kurczaka.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

263 kcal 32g białek 10g tłuszczów 13g węglowodanów

Składniki

mieso-z-kurczaka, czerwona-papryka, zolta-papryka, czerwona-cebula, oliwa-z-oliwek, czosnek, pomidory, sok-z-cytryny, woda, sos-sojowy, chili, mielona-papryka, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Umyj, oczyść i osusz pierś z kurczaka. Pokrój ją w centymetrową kostkę.

Umyj papryki i grubo je posiekaj. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub zetrzyj na tarce.

Weź patelnię i rozgrzej na dużym ogniu 3 łyżki oliwy. Wrzuć na mocno rozgrzaną oliwę pokrojonego kurczaka i smaż przez 3–4 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Następnie dodaj pokrojoną cebulę, posiekaną paprykę, utarty czosnek, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól i pieprz. Smaż na dużym ogniu przez kolejne 2–3 minuty, ciągle mieszając.

Zmniejsz ogień. Dodaj pomidory z puszki, 2 łyżki soku z cytryny, 70 ml wody, 2 łyżki sosu sojowego, mielone chili i mieloną słodką paprykę. Wymieszaj i duś do miękkości przez 6–7 minut.

Podziel na 4 porcje i podawaj.