Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Placki z cukinii
Dodaj do ulubionych

Placki z cukinii

35 min 20 min Łatwe 4 porcje

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego w zaledwie parę minut wyczarujesz kulinarne cuda. Jednym z nich mogą być placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych. Smaczne o każdej porze dnia: na kolację, obiad lub przekąskę.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

235 kcal 8g białek 15g tłuszczów 16g węglowodanów

Składniki

cukinia, mleko, jajko, platki-owsiane, oliwa-z-oliwek, sol

Sposób przygotowania

Drobno zetrzyj cukinię, posól ją i pozostaw na 10 minut na sitku, aby usunąć nadmiar wody. W razie potrzeby wyciśnij ją rękoma.

Wymieszaj cukinię z mlekiem, jajkami i płatkami owsianymi.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wlewaj porcje ciasta na patelnię i smaż placki na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

Gotowe placki podawaj od razu.