Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Placuszki z kalafiora

Placuszki z kalafiora

26 min 6 min Łatwe 4 porcje

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

209 kcal 7g białek 12g tłuszczów 19g węglowodanów

Składniki

kalafior, mleko, platki-owsiane, jajko, oliwa-z-oliwek, czosnek, majeranek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Umyj kalafiora i połam go na różyczki.

Zblenduj je lub zetrzyj na tarce i przesyp do miski.

Dodaj do białek szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Przełóż pianę do miski z utartym kalafiorem i ostrożnie wymieszaj.

Dodaj mleko, płatki owsiane i żółtko.

Dopraw ciasto solą, pieprzem i majerankiem oraz utartym czosnkiem.

Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek mleka.

Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Formuj z ciasta placuszki i smaż je na oliwie na złoty kolor. Wystarczą ok. 3 minuty z każdej strony.