Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Placuszki z kapusty

Placuszki z kapusty

48 min 38 min Łatwe 8 sztuk

Team placki ziemniaczane czy naleśniki? A może oba dania Ci się znudziły i szukasz pomysłów na coś nowego? Wypróbuj nasze placuszki z białej kapusty! Proste składniki z domowej spiżarni. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe w smaku, który ożywi w Tobie wspomnienie wakacji u babci na wsi.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

245 kcal 12g białek 8g tłuszczów 26g węglowodanów

Składniki

biala-kapusta, woda, jajko, maka-orkiszowa, majeranek, czosnek, oliwa-z-oliwek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Umytą i oczyszczoną kapustę pokrój w paseczki i uduś na parze. Warzywo powinno pozostać półmiękkie, nie rozgotowane!

Kapustę wymieszaj z jajkami i zblenduj.

Dodaj mąkę, sól, pieprz, majeranek i dwa przetarte ząbki czosnku.

Z masy formuj placuszki i smaż je z na oliwie (po 4 minuty z każdej strony).