Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Potrawka z tempehem i ryżem
Dodaj do ulubionych

Potrawka z tempehem i ryżem

25 min 20 min Średnie 4 porcje

Wegańskie danie w stylu azjatyckim. Superproste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki po kolei na patelnię lub wok, podsmażyć i gotowe. Idealne na szybki obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

460 kcal 23g białek 10g tłuszczów 69g węglowodanów

Składniki

ryz-brazowy, tempeh-wedzony, olej-rzepakowy, cebula, czosnek, czerwona-papryka, sos-sojowy, miod

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ryż pełnoziarnisty należy gotować dłużej, 20–25 minut).

Tempeh pokrój w kostkę lub cieńkie plasterki. Paprykę umyj i pokrój w paski.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nie cebulę i czosnek. Dodaj tempeh z papryką i smaż przez 10 minut.

Dodaj sos sojowy, miód i 100 ml wody. Ciągle mieszaj, aż woda całkowicie odparuje.