Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Przeciwgrypowe shoty z imbiru

Przeciwgrypowe shoty z imbiru

37 min 7 min Łatwe 12 porcje

Styczeń to zwykle najzimniejszy miesiąc roku. Wesprzyj odporność swojego organizmu, pijąc energetyzujące i pełne witamin shoty z imbiru.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

4 kcal 0g białek 0g tłuszczów 1g węglowodanów

Składniki

imbir, woda, cytryna, miod, sok-z-cytryny

Sposób przygotowania

Imbir obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach.

W garnku zagotuj 500 ml wody.

Do wrzątku dodaj tarty imbir i skórkę z cytryny. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5–7 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj miód i sok z cytryny, pozostaw do ostygnięcia.

Przecedź przez sitko o drobnych oczkach, a jeżeli to konieczne – jeszcze raz przez ściereczkę.

Gotowy napar wlej do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce (zużyj w ciągu 2 dni).

Nasza rada

Shoty z imbiru pij rano, w ramach profilaktyki przeciwgrypowej. Jeżeli najdzie Cię ochota na lemoniadę imbirową, do naparu wystarczy dodać wodę. Shoty możesz również wykorzystać do pieczenia ciast lub ciasteczek.