Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Pstrąg na maśle

Pstrąg na maśle

30 min 20 min Łatwe 3 porcje

Nie ma to jak świeża rybka z ziołami i cytryną. Im mniej, tym lepiej. Do pstrąga zrób pieczone ziemniaki, będzie idealnie. Pyszny i zdrowy obiad, gotowy w pół godziny.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

484 kcal 50g białek 28g tłuszczów 1g węglowodanów

Składniki

pstrag, cytryna, natka-pietruszki, oliwa-z-oliwek, maslo, szczypiorek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 195–200°C. Pokryj blachę (30 × 40 cm) papierem do pieczenia.

Umyj pstrąga, osusz go ręcznikiem, posyp pieprzem i solą. Do każdej wypatroszonej ryby włóż 2 cienkie plasterki cytryny i łyżeczkę drobno posiekanej natki.

Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i 30 g masła. Ostrożnie ułóż ryby na rozgrzanym tłuszczu i smaż z po 3–4 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Podsmażone ryby przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 195–200 °C. Piecz przez 10–12 minut.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i podawaj.