Marzysz o ptysiach z kremem budyniowym, jak z dobrej cukierni? Czemu nie upiec ich w domu? Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej, a do masy dodaliśmy twaróg, aby miała więcej białka. Może się zdziwisz, ale do zrobienia takich ptysi nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności, ani wymyślnych składników.
Ptysie z masą budyniową
55 min
25 min
Średnie
25 sztuk
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
113 kcal
4g białek
5g tłuszczów
12g węglowodanów
Składniki
- 100 ml wody
- 100 ml półtłustego mleka (lub innego mleka roślinnego)
- 80 g masła
- 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej (prosić)
- 4× jajka (rozmiar M) (w tempeaturze pokojowej)
- sól
- 800 ml półtłustego mleka (lub innego mleka roślinnego)
- 2× budyń waniliowy (2× 37 g)
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 80 g cukru trzcinowego kryształu
- 3× żółtko
- 100 g półtłustego twarogu