Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ptysie z masą budyniową

Ptysie z masą budyniową

55 min 25 min Średnie 25 sztuk

Marzysz o ptysiach z kremem budyniowym, jak z dobrej cukierni? Czemu nie upiec ich w domu? Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej, a do masy dodaliśmy twaróg, aby miała więcej białka. Może się zdziwisz, ale do zrobienia takich ptysi nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności, ani wymyślnych składników.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

113 kcal 4g białek 5g tłuszczów 12g węglowodanów

Składniki

woda, mleko, maslo, maka-orkiszowa, jajko, sol

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: do dużego garnka wlej wodę, dodaj mleko, masło i szczyptę soli. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Powoli przesiej do garnka mąkę. Mieszaj, aż powstanie lejące ciasto. Zwiększ ogień i mieszaj trochę szybciej przez 1–2 minuty. Ciasto powinno zacząć ładnie odchodzić od brzegów. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Wlej do dużego garnka mleko, wsyp budyń, skrobię i cukier. Wymieszaj i podgrzej na wolnym lub średnim ogniu. Po ok. 4 minutach masa powinna zgęstnieć.

W osobnym naczyniu zblenduj 3 żółtka i dodaj do nich 1–2 łyżki gorącego budyniu. Wymieszaj i wlej z powrotem do garnka z masą budyniową. Wymieszaj i ubij trzepaczką na gładki krem. Przelej do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia.

Do przestygniętego ciasta wbij 4 jajka, jedno po drugim. Wymieszaj dobrze trzepaczką.

Napełnij ciastem rękaw cukierniczy i uformuj na blasze kółka lub puste w środku krążki o średnicy ok. 6 cm. Ciasta powinno wystarczyć na 35 sztuk.

Piecz przez 10 minut w temperaturze 230°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejnych 6–8 minut. Po upieczeniu wyjmij ciastka i pozostaw na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej, aby przestygły.

Skończ masę: do przestygniętego budyniu dodaj twaróg i ubij na gładki krem. Napełnij nim rękaw cukierniczy.

Przetnij ciastka wzdłuż na pół, napełnij kremem i złóż.