Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Purée z grochu łuskanego
Dodaj do ulubionych

Purée z grochu łuskanego

25 min 17 min Łatwe 5 porcje

Puree z grochu to ciężkie danie, często serwowane z golonką. Czekaj… co w takim razie robi na tej stronie?! Spokojnie, zamiast grochu użyliśmy zielonego groszku i doprawiliśmy go orzeźwiającą miętą. Spróbuj!

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

186 kcal 9g białek 7g tłuszczów 18g węglowodanów

Składniki

groch-zielony, oliwa-z-oliwek, maslo, cebula, czosnek, bulion-warzywny, majeranek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Odcedź namoczony wcześniej groch. Przepłucz go zimną wodą i odcedź na sitku.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i 15 g masła.

Pokrój cebulę w grubą kostkę. Cebulę i całe ząbki czosnku wrzuć do garnka i smaż przez 6–7 minut na średnim ogniu.

Wrzuć do garnka namoczony i odcedzony groch. Dodaj 300 ml bulionu warzywnego, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 9–10 minut na średnim ogniu.

Zdejmij z ognia, dodaj suszony majeranek i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładkie purée.

Podziel na porcje i podawaj.