Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką
Dodaj do ulubionych

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką

50 min 40 min Łatwe 5 porcje

Włącz do swojego jadłospisu warzywo, które ma niesamowite właściwości zdrowotne. Tak, chodzi nam o zwykły, poczciwy rabarbar. Jego kwaśny smak dopełnia słodycz truskawek, a delikatne, kremowe owoce idealnie komponują się z chrupką kruszonką.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

353 kcal 6g białek 26g tłuszczów 25g węglowodanów

Składniki

truskawki, rabarbar, miod, orzechy-wloskie, platki-owsiane, maslo

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170°C.

Truskawki i rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski i wymieszaj z 4 łyżkami miodu.

Przesyp do formy żaroodpornej o średnicy 20 cm, wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 170°C.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj orzechy włoskie, płatki owsiane, masło i 2 łyżki miodu.

Po 15 minutach wyjmij upieczone owoce, posyp je przygotowaną kruszonką i wstaw z powrotem do piekarnika.

Piecz przez kolejnych 12–15 minut. Podawaj z jogurtem lub kwaśną śmietaną.