Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Risotto z curry i mlekiem kokosowym
Dodaj do ulubionych

Risotto z curry i mlekiem kokosowym

34 min 24 min Łatwe 3 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

503 kcal 13g białek 21g tłuszczów 66g węglowodanów

Składniki

ryz-basmati, nerkowce, oliwa-z-oliwek, dymka, fasolka-szparagowa, mleko-kokosowe, przyprawa-curry, kurkuma, limonka, sol

Sposób przygotowania

Przepłucz ryż na sitku pod zimną bieżącą wodą, a następnie ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu (1,5–2 razy więcej wody niż ryżu). Potrwa to ok. 15–20 minut.

W międzyczasie upraż nerkowce na suchej patelni (wystarczą 1–2 minuty na wolnym ogniu). Odstaw.

Następnie rozgrzej na patelni łyżeczkę oliwy, wrzuć posiekany szczypior i usmaż go na złoty kolor (1–2 minuty na średnim ogniu). Na ostatnich 30 sekund dorzuć fasolkę szparagową lub mrożony groszek. Następnie odstaw patelnię.

Kiedy ryż się ugotuje, wlej mleko kokosowe do głębokiej patelni lub garnka, dodaj przyprawę curry, kurkumę, skórkę z limonki i sól. Zagotuj sos na średnim ogniu (1–2 minuty).

Następnie dodaj ugotowany ryż, wymieszaj i duś przez kolejne 1–2 minuty. Dopraw do smaku sokiem z limonki i odstaw.

Dodaj do risotto podsmażony szczypior i fasolkę (lub groszek). Podziel na 3 porcje i posyp prażonymi nerkowcami.

Nasza rada

Jeżeli masz w domu płatki kokosowe, dodaj je do posypki z nerkowców, aby danie było jeszcze bardziej chrupkie.