Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Roladki cielęce w sosie teriyaki

Roladki cielęce w sosie teriyaki

75 min 50 min Średnie 3 porcje

Chcesz przyrządzić romantyczną kolację dla najbliższej osoby, ale nie masz pomysłu? Służymy radą! Jeżeli lubicie egzotyczne potrawy, nasz przepis na pikantne roladki cielęce w sosie teriyaki z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

594 kcal 34g białek 18g tłuszczów 71g węglowodanów

Składniki

marchewka, dymka, cielecina, ryz-jasminowy, woda, papryczka-chili, sok-z-limonki, sol

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 185°C i przygotuj formę żaroodporną (20 × 20 cm).

Obierz marchew i pokrój ją w 6 cienkich słupków o długości ok. 10–13 cm.

W słupki pokrój również 180 g dymki. Resztę dymki pokrój w plasterki i odstaw.

Umyj i oczyść mięso, pokrój je w 6 plastrów. Na blacie rozłóż arkusz papieru do pieczenia, ułóż na nim plastry mięsa, przykryj drugim arkuszem i ubij mięso tłuczkiem, aby plastry były cieńsze i delikatniejsze.

W dużym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, włóż do niej mięso i dokładnie, gołymi rękami posmaruj sosem.

Po kilku minutach przygotuj roladki: na brzegu każdego plastra umieść 1 słupek marchewki i 1 słupek dymki. Cisno zwiń mięso wokół warzyw i ułóż w formie żaroodpornej, zwiniętym brzegiem w dół.

Kiedy wszystkie roladki będą gotowe, podlej roladki 200 ml wody, wstaw formę do piekarnika i piecz przez 45–50 minut w temperaturze 180–185°C.

Co 10 minut wysuń formę z piekarnika, podlej roladki kilkoma łyżkami sosu i z powrotem zamknij.

W międzyczasie ugotuj ryż: wsyp go do garnka, zalej 2,5 l wody, osól, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 17–20 minut na średnim ogniu.

Drobno posiekaj papryczkę chili.

Ugotowany ryż odcedź, przesyp z powrotem do garnka i przykryj, by nie wystygł.

Upieczone roladki skrop sokiem z limonki, podziel na 3 porcje i ułóż obok nich porcję ryżu.

Posyp każdą porcję posiekanym chili i plasterkami dymki. Podawaj.