Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Rumsztyk wołowy z puree z pasternaka i pesto tymiankowym
Dodaj do ulubionych

Rumsztyk wołowy z puree z pasternaka i pesto tymiankowym

117 min 32 min Łatwe 2 porcje

Nudne dodatki do mięs to już przeszłość. Mamy dla Ciebie przepis na steka serwowanego z puree z pasternaku. Zawsze to miła odmiana dla tradycyjnych ziemniaków.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

645 kcal 51g białek 26g tłuszczów 50g węglowodanów

Składniki

wolowina, pasternak, czosnek, ziemniaki, olej-slonecznikowy, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Co najmniej godzinę przed przygotowaniem dania wyjmij mięso z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pasternak, czosnek i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa umieść na blasze, skrop oliwą i piecz przez 20–25 minut w 180°C.

Tymianek i pozostałe składniki na pesto zblenduj.

Upieczone warzywa zblenduj na gładkie puree. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mięso oczyść i natrzyj odrobiną oleju. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową i piecz mięso przez 5–6 minut z każdej strony na średnim ogniu. Odłóż na 5 minut, a następnie pokrój w plastry.

Podawaj z puree z pasternaka i pesto tymiankowym.

Nasza rada

Rumsztyk możesz ozdobić kilkoma gałązkami świeżego tymianku.