Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

❗Wcześniej nazywaliśmy się Jemy zdrowo. Teraz jesteśmy Mandimu.

Zmieniamy wygląd. Zmieniamy nazwę. W środku pozostajemy sobą. Nadal tworzymy dla Ciebie wysokiej jakości suplementy bez zbędnej chemii.

Ryż z potrawką z ciecierzycy

Ryż z potrawką z ciecierzycy

25 min 15 min Łatwe 3 porcje

Też kochasz ciecierzycę? Mamy dla Ciebie super przepis na weekendowy obiad.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

453 kcal 12g białek 17g tłuszczów 56g węglowodanów

Składniki

cebula, pomidory, ryz, oliwa-z-oliwek, ciecierzyca, pieprz-cayenne, mielona-papryka, smietana-sojowa, sol

Sposób przygotowania

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidora pokrój w kostkę.

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle wystarczy 15 minut gotowania pod pokrywką na wolnym ogniu, w 1,5-2 razy większej ilości wody niż ilość ryżu). Ryż brązowy będzie gotował się dłużej, przez ok. 25-35 minut.

W międzyczasie przygotuj potrawkę z ciecierzycy. Najpierw na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez 2 na wolnym ogniu, aż się zeszkli.

Do cebuli dodaj 1 łyżkę przecieru pomidorowego, ugotowaną ciecierzycę i pokrojonego pomidora. Duś przez 5 minut na wolnym ogniu.

Na koniec dodaj ½ łyżeczki pieprzu cayenne i 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki. Wymieszaj i podlej sos śmietaną sojową. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejnych 5 minut na wolnym ogniu.

Gotową potrawkę podawaj z ryżem.