Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Sałatka z pomidorów
Dodaj do ulubionych

Sałatka z pomidorów

25 min 0 min Łatwe 3 porcje

Pomidor to chyba najlepsze warzywo na sałatkę, które można doprawić na setki sposobów. Sałatka z dzisiejszego przepisu jest słodko-kwaśna i lekko pikantna. Doskonale smakuje sama i jako dodatek do mięs z grilla. Skusisz się?

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

94 kcal 3g białek 1g tłuszczów 18g węglowodanów

Składniki

pomidory, czerwona-cebula, ocet, cukier-trzcinowy, woda, natka-pietruszki, sol

Sposób przygotowania

Pokrój pomidory wpół, usuń piętki i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę też pokrój w cienkie plasterki.

Pomidory i cebulę wrzuć do salaterki, polej octem, posyp cukrem i solą (ok. pół łyżeczki) i wymieszaj. Odstaw na 5 minut, aby pomidory puściły sok, a sos się przegryzł. Dodaj natkę.

Wstaw na 10 minut do lodówki i podawaj schłodzoną.