Zostały Ci resztki ryżu od obiadu? Nie wyrzucaj ich! Mogą Ci się przydać. Oto przepis na sałatkę ryżową na zimno. Dorzuć do niej resztki warzyw korzeniowych z lodówki i… masz prawdziwe no waste!
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
282 kcal
8g białek
18g tłuszczów
32g węglowodanów
Składniki
- 200 g ugotowanych buraczków czerwonych
- 150 g ryż pełnoziarnisty gotowany
- 100 g marchewki
- ½× awokado
- 50 g migdałów bez skórki pokrojonych w plasterki
- 60 g świeżego młodego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 ml)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu (15 g)
- 2 łyżeczki mięty (posiekaj)