Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Spaghetti w sosie bolońskim z indykiem

Spaghetti w sosie bolońskim z indykiem

78 min 59 min Średnie 4 porcje

Pozwól się zabrać w podróż po Włoszech i wypróbuj sprawdzoną klasykę. Sos boloński przygotować można na wiele sposobów. My przyrządziliśmy go z mielonym mięsem z indyka. Zaskocz rodzinę smaczną kolacją lub obiadem.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

532 kcal 34g białek 17g tłuszczów 63g węglowodanów

Składniki

cebula, marchewka, seler-naciowy, oliwa-z-oliwek, mieso-z-indyka, pomidory, oregano, bulion-z-kurczaka, ocet-winny, woda, makaron-pelnoziarnisty, parmezan, bazylia, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Obierz cebulę, marchewkę i selera. Wszystkie warzywa bardzo drobno pokrój.

Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy i rozgrzej ją na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 4–5 minuty.

Na cebulkę wrzuć resztę warzyw, mięso mielone, przecier i suszone oregano. Smaż na średnim ogniu przez kolejnych 6–7 minut.

Dodaj bulion drobiowy, pomidory z puszki, ocet winny oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 25–30 minut.

W dużym garnku zagotuj 2 l wody. Kiedy woda zacznie wrzeć, osól ją i wrzuć makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut). Odcedź.

Podziel makaron na 4 porcje, polej sosem bolońskim, posyp tartym parmezanem i drobno posiekaną świeżą bazylią.