Pozwól się zabrać w podróż po Włoszech i wypróbuj sprawdzoną klasykę. Sos boloński przygotować można na wiele sposobów. My przyrządziliśmy go z mielonym mięsem z indyka. Zaskocz rodzinę smaczną kolacją lub obiadem.
Spaghetti w sosie bolońskim z indykiem
78 min
59 min
Średnie
4 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
532 kcal
34g białek
17g tłuszczów
63g węglowodanów
Składniki
- 150 g białej cebuli
- 200 g marchewki
- 200 g selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mielonego mięsa z indyka (maksymalnie 10% tłuszczu)
- 30 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki suszonego oregano
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 l wody
- 300 g spaghetti z pełnego ziarna (waga na sucho)
- 30 g tartego parmezanu
- 8 g świeżej bazylii (drobno posiekaj)
- sól
- pieprz