Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Tajskie curry z kurczakiem

Tajskie curry z kurczakiem

30 min 15 min Średnie 2 porcje

Przepis na szybką kolację, pełną egzotycznych smaków i zdrowych składników. Gwarantujemy, że tak szybko Ci się nie znudzi.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

312 kcal 14g białek 15g tłuszczów 29g węglowodanów

Składniki

makaron-ryzowy, oliwa-z-oliwek, przyprawa-curry, mieso-z-kurczaka, imbir, trawa-cytrynowa, bulion-warzywny, cukier-trzcinowy, mleko-kokosowe, czerwona-papryka, limonka, kolendra, sos-rybny, chili

Sposób przygotowania

Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potrwa to 5–10 minut.

Przygotuj sobie patelnię typu wok, rozgrzej w nim łyżkę oliwy, dodaj łyżkę pasty curry i wymieszaj.

Szybko wrzuć pokrojone mięso z kurczaka i smaż je przez 4 minuty.

Dodaj starty imbir, sok z cytryny i cukier. Podlej bulionem.

Duś przez 5–10 minut.

Następnie dopraw sosem rybnym, chili i kolendrą. Wrzuć paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

Duś przez kolejnych 5 minut, podlej mlekiem kokosowym, dodaj posiekaną trawę cytrynową i duś jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.

Podawaj z makaronem ryżowym.