Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Tajskie risotto z mlekiem kokosowym i nerkowcami
Dodaj do ulubionych

Tajskie risotto z mlekiem kokosowym i nerkowcami

45 min 30 min Średnie 4 porcje

Fuzja Włoch i Tajlandii? Kuchnia nie zna granic! Wypróbuj nasze risotto po tajsku i delektuj się jego wyrafinowanym słodkim smakiem i aromatem kokosa. Nasze risotto jest lekkie i wegańskie, więc nie musisz bać się uczucia ciężkości i senności po obiedzie. Idealne na lato!

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

578 kcal 15g białek 31g tłuszczów 61g węglowodanów

Składniki

ryz-basmati, olej-rzepakowy, papryka, czerwona-papryka, sol, mleko-kokosowe, szpinak, nerkowce, limonka, papryczka-chili

Sposób przygotowania

Opłucz ryż pod bieżącą wodą i zalej go wodą w proporcjach 1 do 2,5. Odrobiną posól i ugotuj do miękkości na wolnym ogniu.

Upraż nerkowce w piekarniku (10 minut w 180°C).

Pokrój w kostkę papryki i podsmaż je na oleju razem z drobno posiekaną papryczką chili. Posól, dodaj mleko kokosowe i ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj.

Zdejmij z ognia, dodaj posiekany szpinak, uprażone nerkowce, sok i skórkę z limonki. Wymieszaj i podawaj od razu.