Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Torcik daktylowy bez pieczenia
Dodaj do ulubionych

Torcik daktylowy bez pieczenia

45 min 0 min Średnie 20 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

150 kcal 2g białek 9g tłuszczów 14g węglowodanów

Składniki

daktyle, figi, orzechy-wloskie, nasiona-chia, syrop-ryzowy, wiorki-kokosowe, olej-kokosowy, sol

Sposób przygotowania

Namocz daktyle i figi w ciepłej wodzie i odstaw na co najmniej 20 minut.

Odcedź i wrzuć owoce do blendera.

Dodaj wiórki kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy, syrop ryżowy i szczyptę soli.

Blenduj przez 2–3 minuty na pełnych obrotach.

Weź 1/3 masy i pokryj nią dno niewielkiej tortownicy. Posyp połową orzechów włoskich i nasion chia, a następnie przykryj drugą warstwą masy daktylowej. Znowu posyp orzechami i pokryj masą daktylową.

Wstaw tort na co najmniej 15 minut do lodówki, a następnie pokrój na ok. 20 porcji i podawaj.