Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Tortille z kurczakiem i warzywami
Dodaj do ulubionych

Tortille z kurczakiem i warzywami

40 min 25 min Łatwe 4 sztuki

Obiad lub kolacja w kilka minut? Nic prostszego: oto tortilla z kurczakiem, warzywami i serem. Banalnie prosta w przygotowaniu. A jeśli coś zostanie, masz z głowy jutrzejszy lunch do pracy.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

311 kcal 23g białek 12g tłuszczów 27g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, mieso-z-kurczaka, czerwona-cebula, czarne-oliwki, pomidory, marchewka, tortille-pelnoziarniste, ser-zolty, musztarda

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj małą patelnię żaroodporną.

Rozgrzej oliwę i podsmaż na mocnym ogniu pierś z kurczaka (1–2 minuty z każdej strony).

Wstaw patelnię z podsmażonym mięsem do piekarnika i piecz przez 10–15 minut w temperaturze 190–200°C. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut do ostygnięcia i pokrój w cienkie plasterki.

Pokrój cebulę, oliwki i pomidory w cienkie plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż tortille jedną na drugiej i natnij je ostrym nożem od brzegu do środka. Uwaga: nie rozcinaj ich zupełnie, zatrzymaj się na środku!

Włóż nadzienie: na jednej ćwiartce placka ułóż mięso, połowę sera i pomidora. Na drugiej utartą marchewkę. Drugą połowę placka posmaruj musztardą. Na trzeciej ćwiartce (posmarowanej) ułóż cebulę. Na czwartej oliwki. Teraz przykryj połowę tortilli drugą połową i złóż. W ten sam sposób przygotuj wszystkie placki.

Podpiecz gotowe tortille na suchej patelni (1–2 minuty z każdej strony na średnim ogniu). Powinny być chrupkie i zarumienione. Podawaj na ciepło.