Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Tost z tuńczykiem i awokado
Dodaj do ulubionych

Tost z tuńczykiem i awokado

13 min 3 min Łatwe 1 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

408 kcal 29g białek 16g tłuszczów 33g węglowodanów

Składniki

awokado, mozzarella, tunczyk, bazylia, chleb-zytni, pesto-z-bazylii

Sposób przygotowania

Rozgrzej grill kontaktowy lub opiekacz do kanapek do średnio wysokiej temperatury. Ewentualnie możesz użyć patelni nieprzywierającej.

Wrzuć awokado do miski i rozgnieć je widelcem. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę, dodaj do niej odcedzonego tuńczyka i posiekaną bazylię. Wymieszaj.

Posmaruj jedną z kromek chleba pesto z bazylii, a następnie rozgniecionym awokado z serem i tuńczykiem. Przykryj drugą kromką.

Ułóż tost na rozgrzanym grillu i zapiekaj przez 3 minuty, aż będzie złoty i chrupiący. Ewentualnie opiecz tosty na suchej, mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu (ok. 2 minuty z każdej strony). Przekrój kanapkę na pół i podawaj.