Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Tuńczyk w sezamowej panierce, z sałatą i dressingiem miodowym

Tuńczyk w sezamowej panierce, z sałatą i dressingiem miodowym

14 min 4 min Łatwe 2 porcje

Masz ochotę na rybkę? Spróbuj upiec tuńczyka w panierce sezamowej. Twoje kubki smakowe zwariują. Stek z tuńczyka jest chrupiący, a przy tym soczysty. Do tego sałata z orzeźwiającym miodowym dressingiem. Szaleństwo smaków, tekstur i kolorów. No i konkretna dawka witamin.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

506 kcal 40g białek 32g tłuszczów 15g węglowodanów

Składniki

tunczyk, cytryna, sezam, oliwa-z-oliwek, buraczki-czerwone, rukola, roszponka, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Tuńczyka osusz, posyp solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Wymieszaj oba rodzaje sezamu i panieruj w nich surową rybę.

Na patelni nieprzywierającej rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy. Patelnia musi być bardzo gorąca.

Smaż rybę przez 1 minutę z każdej strony. Ma być upieczona tylko z zewnątrz, a w środku zupełnie surowa.

Zdejmij z patelni i odstaw.

W dużej salaterce wymieszaj wszystkie sałaty, a w mniejszym naczyniu przygotuj dressing.

Oliwę, miód, sok z cytryny i ocet ubij trzepaczką na gładki sos. Polej dressingiem sałatę i ostrożnie wymieszaj.

Pokrój tuńczyka na cienkie plasterki, używając do tego bardzo ostrego noża.

Plastry ryby ułóż na sałacie i podawa.