Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zapiekane cukinie
Dodaj do ulubionych

Zapiekane cukinie

65 min 45 min Łatwe 2 porcje

Zapiekane cukinie to idealny pomysł na sprzątanie lodówki. Nadzienie możesz zrobić z dowolnego sera lub mięsa. Wystarczy doprawić je do smaku odpowiednimi przyprawami.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

349 kcal 34g białek 18g tłuszczów 12g węglowodanów

Składniki

cukinia, czosnek, cebula, bazylia, wolowina, pomidory, feta, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Cukinie umyj, przekrój wpół i usuń gniazda nasienne.* Posól i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, aby puściły sok.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokryj blachę papierem do pieczenia. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Drobno posiekaj bazylię.

Wymieszaj w misce mięso mielone, cebulę i czosnek, posiekaną bazylię i przecier pomidorowy. Na koniec dodaj do masy połowę pokruszonej fety. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Wytrzyj cukinie papierowym ręcznikiem, ułóż na blasze i napełnij farszem. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut w temperaturze 175–180°C.

Posyp drugą połową pokruszonej fety i piecz przez kolejne 5–10 minut.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw na chwilę do przestygnięcia i podawaj.