Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zapiekanka makaronowa z ricottą
Dodaj do ulubionych

Zapiekanka makaronowa z ricottą

47 min 37 min Łatwe 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

514 kcal 26g białek 21g tłuszczów 53g węglowodanów

Składniki

cebula, czosnek, makaron-pelnoziarnisty, oliwa-z-oliwek, pomidory, tymianek, rozmaryn, mozzarella, ricotta, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Pokrój czosnek w plasterki.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pełnoziarniste świderki gotują się ok. 10 minut, w proporcji 1 l wody na 100 g makaronu.

W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej w dużym garnku 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulkę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej na patelnię pomidory z puszki.

Dopraw tymiankiem, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj, przykryj i duś przez 10 minut na średnim ogniu. Pokrój obie mozzarelle w grubą kostkę.

Odcedź ugotowany makaron i wymieszaj go z sosem, ricottą i połową pokrojonej mozzarelli.

Następnie przełóż wszystko do formy do zapiekanek o średnicy 20 cm, posyp resztą mozzarelli i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 180–190°C.

Nasza rada

Podawaj ze świeżą bazylią.