Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zapiekanka pasterska z wołowiną i batatami
Dodaj do ulubionych

Zapiekanka pasterska z wołowiną i batatami

54 min 34 min Średnie 4 porcje

Połączenie wołowiny i słodkich ziemniaków świetnie się u nas sprawdza. Dzisiejszy przepis na placek wołowy ze słodkimi ziemniakami nie tylko świetnie smakuje, ale też świetnie wygląda!

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

379 kcal 23g białek 17g tłuszczów 34g węglowodanów

Składniki

woda, bataty, oliwa-z-oliwek, cebula, wolowina, seler, keczup, sos-sojowy, syrop-klonowy, czosnek, mielona-papryka, kmin-rzymski-kumin, mleko, maslo, kolendra, sol

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj bataty: w niewielkim garnku zagotuj 1 l wody, następnie zmniejsz ogień na średni i wsyp do wody pokrojone warzywa. Przykryj i gotuj przez 15–17 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz mięsny. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez 3–4 minuty na średnim ogniu.

Następnie dodaj mięso mielone i posiekanyego selera. Smaż przez kolejne 4 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj keczup, sos sojowy, syrop klonowy, suszony czosnek, mieloną paprykę, kmin rzymski, 100 ml wody i sól. Przykryj i duś przez 5 minut na średnim ogniu.

Odcedź ugotowane bataty i wrzuć je z powrotem do garnka. Wymieszaj z letnim mlekiem, masłem i solą.

Weź tłuczek do ziemniaków i ubij zawartość garnka na purée. Nie musi być idealnie gładkie.

Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj niewielką formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm), do której przełóż farsz mięsny.

Na farszu równą warstwą rozsmaruj purée z batatów. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–17 minut w temperaturze 190–195°C.

Posyp zapiekankę posiekaną kolendrą, podziel na 4 porcje i podawaj.