Lekki lunch dla wszystkich, zwłaszcza dla wegetarian. Zapiekankę najlepiej przygotować w sezonie na cukinie, kiedy są tanie jak barszcz albo masz je z własnego ogródka.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
57 min
42 min
Łatwe
4 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
370 kcal
15g białek
22g tłuszczów
27g węglowodanów
Składniki
- 500 g ziemniaków typu A (w postaci surowej)
- 600 g cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku (przetrzyj przez praskę)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 125 g mozzarelli (utrzyj na tarce o grubych oczkach)
- 200 ml śmietany do gotowania (możesz użyć śmietany ryżowej)
- 2× jajko
- sól
- pieprz