Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa
Dodaj do ulubionych

Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa

60 min 45 min Średnie 4 porcje

Nie wiesz, co zrobić z ziemniakami zalegającymi w spiżarni? Masz w domu pieczarki albo inne świeże grzyby? Połącz oba te składniki i upiecz sobie przepyszną zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

315 kcal 11g białek 13g tłuszczów 38g węglowodanów

Składniki

ziemniaki, pieczarki, olej-rzepakowy, ricotta, mleko-sojowe, czosnek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.

W taki sam sposób pokrój pieczarki.

Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, a następnie przez 5 minut podsmażaj pieczarki. Odstaw z palnika.

W garnku wymieszaj ricottę, mleko, sól i pieprz.

Dodaj ziemniaki, czosnek, podsmażone pieczarki – i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Warzywa z serem umieść w formie żaroodpornej i piecz w 170–180°C przez około 45 minut.