Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Ziemniaki au gratin

Ziemniaki au gratin

55 min 40 min Łatwe 4 porcje

Szukasz pomysłu na pyszną kolację na ciepło? Nie szukaj dalej! Oto ziemniaki au gratin, czyli aromatyczna i chrupiąca zapiekanka z ziemniaków. Idealna z zieloną sałatą. Skusisz się?

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

376 kcal 16g białek 16g tłuszczów 32g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, ser-zolty, parmezan, serek-smietankowy, smietana, galka-muszkatolowa, ziemniaki, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180–190°C.

Wysmaruj oliwą okrągłą formę do zapiekanek (⌀ 25 cm).

Drobno pokrój ser żółty. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj oba sery z serkiem śmietankowym, śmietaną, mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie do warzyw, ale ostry nóż też się sprawdzi.

W formie do zapiekanek ułóż warstwę ziemniaków, podlej ją sosem śmietanowym, następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków i tak dalej. Ostatnią warstwą powinien być sos.

Wstaw naczynie z zapiekanka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180–190°C.

Podziel zapiekankę na 4 porcje i podawaj.