Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

45 min 35 min Łatwe 4 porcje

Masz ochotę na jakąś pikantną, orientalną zupę, ale zupki chińskie to nie Twoja bajka? Zrób tę błyskawiczną zupę marchewkową z chili, która Cię rozgrzeje i zaspokoi chętkę na coś ostrego.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

305 kcal 5g białek 19g tłuszczów 30g węglowodanów

Składniki

marchewka, cebula, papryczka-chili, oliwa-z-oliwek, bulion-warzywny, mleko-kokosowe, limonka, chleb-razowy, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i ją zeszklij.

Na patelnię dorzuć drobno pokrojoną marchewkę, a następnie posiekaną papryczkę chili.

Smaż wszystko przez około 1 minutę, zalej bulionem i zagotuj.

Gotuj tak długo, aż marchewka zmięknie (około 30 minut).

Zdejmij garnek z palnika, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj blenderem ręcznym.

Następnie przetrzyj przez sito, dodaj skórkę z limonki, dopraw solą i pieprzem.

Zupę podaj z grzankami z chleba, opieczonymi na suchej patelni.

Nasza rada

Zupę możesz doprawić prażonymi pestkami dyni lub sezamu.