Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa pomidorowa
Dodaj do ulubionych

Zupa pomidorowa

43 min 38 min Łatwe 4 porcje

Mamy dla Ciebie najprostszy przepis na włoską zupę pomidorową z bazylią. Nie wymaga długich przygotowań, jest wegańska, a jej aromat poczują nawet sąsiedzi.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

106 kcal 2g białek 7g tłuszczów 7g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, szalotka, czosnek, pomidory, bulion-warzywny, bazylia, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy.

Wrzuć drobno pokrojoną szalotkę i smaż ją przez 5–7 minut na średnim ogniu. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez kolejną minutę.

Następnie zmniejsz ogień, wrzuć krojone pomidory, wlej 500 ml bulionu warzywnego, dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 30 minut.

Pod koniec gotowania zblenduj zupę na krem. Podziel na 4 porcje, udekoruj świeżą bazylią i podawaj.

Nasza rada

Podawaj z pieczywem razowym.