Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa z batatów i curry
Dodaj do ulubionych

Zupa z batatów i curry

50 min 35 min Łatwe 4 porcje

Znudziła Ci się zupa dyniowa? Mamy dla Ciebie zupę w podobnym kolorze, ale o zupełnie innym, słodkim i korzennym smaku: krem z batatów z mlekiem kokosowym i curry. Danie nie zawiera laktozy. Idealne na chłodny jesienny wieczór.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

103 kcal 2g białek 4g tłuszczów 15g węglowodanów

Składniki

oliwa-z-oliwek, cebula, czosnek, przyprawa-curry, kminek, bataty, bulion-warzywny, mleko-kokosowe, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Na średnim ogniu rozgrzej w garnku łyżkę oliwy.

Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę (3–4 minuty).

Następnie dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kminek i przyprawę curry. Smaż przez 2 minuty.

Na podsmażone przyprawy wrzuć obranego i pokrojonego w kostkę batata.

Podlej bulionem i gotuj przez 15–20 minut pod przykryciem, do miękkości.

Zdejmij gotową zupę z ognia, pozostaw na chwilę do przestygnięcia i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.

Każdą porcję udekorowaliśmy suszonym chili, łyżką mleka kokosowego i siekaną natką marchewki.