Jadasz buraki liściowe? Jeszcze nie? Spróbuj ich w naszej pysznej zupie. Pochodzą z Basenu Morza Śródziemnego. Jeszcze w XVIII były bardzo popularne w Europie Środkowej, a potem niestety na jakiś czas zniknęły. Mają podobne zastosowanie jak liście szpinaku, ale są bardziej orzechowe w smaku.
Zupa z buraka liściowego
55 min
40 min
Łatwe
6 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
135 kcal
4g białek
5g tłuszczów
18g węglowodanów
Składniki
- 3× surowe ziemniaki (typ B)
- 300 g buraka liściowego (czerstwego)
- 1× dymka
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz