Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa z buraka liściowego

Zupa z buraka liściowego

55 min 40 min Łatwe 6 porcje

Jadasz buraki liściowe? Jeszcze nie? Spróbuj ich w naszej pysznej zupie. Pochodzą z Basenu Morza Śródziemnego. Jeszcze w XVIII były bardzo popularne w Europie Środkowej, a potem niestety na jakiś czas zniknęły. Mają podobne zastosowanie jak liście szpinaku, ale są bardziej orzechowe w smaku.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

135 kcal 4g białek 5g tłuszczów 18g węglowodanów

Składniki

ziemniaki, burak-lisciowy, dymka, bulion-warzywny, oliwa-z-oliwek, maka-orkiszowa, czosnek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Zagotuj bulion i wrzuć do niego ziemniaki pokrojone w kostkę.

W międzyczasie rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, wsyp drobno posiekaną cebulkę i smaż przez 3 minuty.

Posyp mąką orkiszową, aż powstanie jasna zasmażka.

Przelej zasmażkę do garnka z zupą i gotuj przez 10 minut.

Następnie dodaj do zupy umyte i pokrojone w paski liście buraka.

Gotuj przez kolejnych 10 minut.

Dopraw zupę 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą i pieprzem.