Jeżeli lubisz strączkowce, ale męczy Cię ich namaczanie i czekanie, postaw na czerwoną soczewicę, która gotuje się szybciej. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy, marchewki i pomidorów. Zadowoleni będą również weganie: zupa nie zawiera śmietany ani masła.

Zupa z czerwonej soczewicy
47 min
37 min
Łatwe
4 porcje
Przepis
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
251 kcal
11g białek
8g tłuszczów
34g węglowodanów
Składniki
- 1× dymka
- 200 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g przecieru pomidorowego
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 l bulionu warzywnego
- 150 g czerwonej soczewicy (waga na sucho)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz