Jemy zdrowo to od teraz Mandimu Więcej o Mandimu

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

47 min 37 min Łatwe 4 porcje

Jeżeli lubisz strączkowce, ale męczy Cię ich namaczanie i czekanie, postaw na czerwoną soczewicę, która gotuje się szybciej. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy, marchewki i pomidorów. Zadowoleni będą również weganie: zupa nie zawiera śmietany ani masła.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

251 kcal 11g białek 8g tłuszczów 34g węglowodanów

Składniki

dymka, marchewka, czosnek, oliwa-z-oliwek, pomidory, bulion-warzywny, czerwona-soczewica, tymianek, sol, pieprz

Sposób przygotowania

Na oliwie z oliwek lekko podsmaż drobno posiekaną dymkę. Dodaj marchewkę pokrojoną na plasterki i podsmażaj przez około 5 minut. Na patelnię dodaj wyciśnięty czosnek i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory, zalej bulionem.

Zupę doprowadź do wrzenia, po czym dodaj czerwoną soczewicę oraz tymianek.

Gotuj, aż soczewica zmięknie, co przeważnie zajmuje około 25 minut.

Zupę dopraw solą i pieprzem.

Nasza rada

Jeżeli lubisz pikantne dania, do zupy dodaj szczyptę suszonego chili.