Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa z fasoli mung
Dodaj do ulubionych

Zupa z fasoli mung

70 min 50 min Łatwe 4 porcje

Czas na zupę fasolową! Oto zupa z fasoli mung, która śmiało może stanąć w szranki z mięsem, jeśli chodzi o zawartość białka. Zupa jest wegańska, a przy tym bardzo sycąca. Dlatego idealnie nadaje się na samodzielne danie kolacyjne albo lekki obiad.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

203 kcal 13g białek 6g tłuszczów 24g węglowodanów

Składniki

fasola-mung, olej-rzepakowy, cebula, czosnek, przyprawa-curry, kminek, chili, bulion-warzywny, sol, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania

Przed gotowaniem zupy namaczaj fasolę w wodzie przez przynajmniej 3 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Gdy fasola jest gotowa, podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a na koniec curry, kmin rzymski i chili. Całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.

Następnie wlej bulion, dodaj odcedzoną fasolę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut.

Gotową zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.

Jeśli chcesz, by zupa była rzadsza, możesz dodać więcej wody.