Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku

25 min 20 min Łatwe 4 porcje

Uwielbiamy krem z zielonego groszku. To nie tylko porcja witamin, ale i apetyczne danie, na które aż miło popatrzeć. A jeżeli dodasz do niego kilka listków świeżej mięty, uzyskasz idealną, zaskakującą kompozycję smaków.

Przepis

Dodaj do ulubionych

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

285 kcal 12g białek 10g tłuszczów 38g węglowodanów

Składniki

olej-rzepakowy, cebula, bulion-warzywny, groszek, smietana, sol, pieprz

Sposób przygotowania

W średniej wielkości garnku rozgrzej łyżeczkę oleju rzepakowego, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu (ok. 2–3 minuty).

Zeszkloną cebulę podlej bulionem warzywnym i zagotuj.

Dodaj groszek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejnych 5 minut.

Gotową zupę zmiksuj na krem za pomocą blendera ręcznego. Dopraw solą i pieprzem.

Nasza rada

Posiekaj kilka listków mięty i udekoruj nimi danie. Każdą porcję możesz dodatkowo ozdobić łyżką gotowanego groszku i kleksem śmietany 12%.