Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Żytnie haluszki z kapustą i tempehem
Dodaj do ulubionych

Żytnie haluszki z kapustą i tempehem

35 min 15 min Średnie 6 porcje

Haluszki to tradycyjne danie kuchni słowackiej. My dodaliśmy do nich kapustę kiszoną, a mąkę pszenną zastąpiliśmy żytnią, dzięki której kluski są bardziej lekkostrawne i mniej kaloryczne.

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

705 kcal 21g białek 16g tłuszczów 108g węglowodanów

Składniki

platkiowsiane, woda, maka-zytnia, cebula, tempeh-wedzony, olej-rzepakowy, kminek, biala-kapusta, cukier-trzcinowy, sol

Sposób przygotowania

W dużej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę, sól i wodę.

Dodaj mąkę żytnią, aby powstało gęste ciasto.

Ciasto przeciśnij przez przecierak do klusek lanych prosto do wrzącej wody i gotuj przez 5–7 minut.

Gotowe haluszki odcedź i przelej zimną wodą.

Cebulę podsmaż na złoto na oleju, dodaj pokrojony tempeh i kminek, przez chwilę podsmażaj.

1/3 tempehu odłóż do ozdobienia talerzy.

Kiszoną kapustę poszatkuj, zalej 500 ml wody, dodaj cukier i podgotuj.

Do kapusty dodaj haluszki oraz tempeh i wymieszaj.