
Zapiekanka pasterska z wołowiną i batatami
Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.
Dodaj do ulubionych379 kcal 23 g białek 17 g tłuszczów 34 g węglowodanów
Składniki
Woda, Bataty, Oliwa z oliwek, Cebula, Wołowina, Seler, Keczup, Sos sojowy, Syrop klonowy, Czosnek, Mielona papryka, Kmin rzymski (kumin), Mleko, Masło, Kolendra, Sól
- 1.1 l wody
- 440 g batatów (obierz i pokrój w kostkę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 120 g białej cebuli (drobno pokrój)
- 350 g mielonej wołowiny (co najmniej 90% mięsa)
- 100 g dużej bulwy selera (pokrój w kostkę)
- 1 łyżka keczupu bez cukru
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 140 ml półtłustego mleka
- 20 g masła
- 1 garść kolendry (grubo posiekaj)
- sól