Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Zupa z fasoli mung

Zupy

Zupa z fasoli mung

70 min 70 min 50 min 50 min Łatwe Łatwe 4 porcje 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

Dodaj do ulubionych

203 kcal 13 g białek 6 g tłuszczów 24 g węglowodanów

Składniki

Fasola mung, Olej rzepakowy, Cebula, Czosnek, Przyprawa curry, Kminek, Chili, Bulion warzywny, Sól, Pieprz, Kolendra

Sposób przygotowania1

Przed gotowaniem zupy namaczaj fasolę w wodzie przez przynajmniej 3 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Gdy fasola jest gotowa, podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a na koniec curry, kmin rzymski i chili. Całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.

Następnie wlej bulion, dodaj odcedzoną fasolę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut.

Gotową zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp świeżą kolendrą.

Jeśli chcesz, by zupa była rzadsza, możesz dodać więcej wody.