Jemy zdrowo to od teraz Mandimu 🩵

Babka bananowa z mąki pełnoziarnistej

Zdrowe desery

Babka bananowa z mąki pełnoziarnistej

70 min 70 min 50 min 50 min Łatwe Łatwe 12 porcje 12 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.

304 kcal 4 g białek 14 g tłuszczów 38 g węglowodanów

Składniki

Mąka orkiszowa, Proszek do pieczenia, Cynamon, Jajko, Banan, Cukier trzcinowy, Olej słonecznikowy, Mleko ryżowe, Ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania1

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do naczynia. Wymieszaj z cynamonem.

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.

Banany dokładnie rozgnieć widelcem.

Żółtka ubij z cukrem i olejem na pianę. Następnie dodaj mleko, ekstrakt waniliowy i banany. Wymieszaj.

Do mokrych składników małymi porcjami dodawaj suche składniki. Mąkę delikatnie wmieszaj łyżką, nie ubijaj. Następnie powoli dodaj pianę z białek.

Formę na babkę o średnicy 22 cm wysmaruj olejem. Wlej do niej ciasto, wstaw do piekarnika i obniż temperaturę pieczenia do 150°C. Piecz w takiej temperaturze przez 50-55 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone w środku.

Gotowy bochenek pozostaw do ostygnięcia na kratce, a następnie wyjmij go z formy. Krój po całkowitym ostygnięciu.

Nasza rada

Formę nieprzylegającą wystarczy wysmarować olejem, pozostałe typy form lepiej posypać mąką grubo mieloną lub wiórkami kokosowymi. Gotową babkę możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem.